Kallio-Berghäll – toiminta

Heidi Herala valotti näyttelijän työn sisältöä – klubi-ilta 8.4.2024

Rosa Liksomin romaani Everstinna kääntyi näytelmäksi näyttelijä Heidi Heralan innoittamana. Näytelmän rakennetta mietittäessä selkiytyi pian se, että kirja kuvaa päähenkilön sisäistä monologia, joten näytelmänkin täytyy olla monologi. Everstinnaksi, monologin esittäjäksi, valittiin Heidi Herala. Miten näyttelijä yhdessä ohjaajan ja muun tiimin kanssa rakentaa esityksen pala palalta, saimme kuulla innostavan kuvauksen Heidi Heralalta.

Heidi Herala kuvasi sitä, miten hän näyttelijänä rakentaa roolinsa käsikirjoituksen mukaan yhdistämällä vuorosanat tai käsikirjoituksen käännekohdat toimintaan. Tällöin toiminnallinen lihasmuisti tukee kognitiivista muistia. Tätä myös sisaret pohtivat, kuinka näyttelijä voi muistaa usean tunnin esityksen vuorosanat. Heidi Herala toi esiin kuiskaajan merkityksen. Kuiskaaja on myös henkinen tuki, auttaa, kun tietää kuiskaajan olevan paikalla. Hänellä on myös sopimus kuiskaajan kanssa; hän näyttää sovitun merkin, kun ei muista vuorosanoja tai tulee ”black out”.

Näyttelijän on myös huollettava mieltään ja kehoaan, pidettävä huolta jaksamisestaan. Esityksen jälkeen rooli riisutaan pois roolivaatteiden ja maskin poiston avulla, mutta mieli jää kierroksille vielä pitkään adrenaliinin vuoksi.

Everstinnan rooliin Heidi Herala opetteli myös meänkielen, kertasi historiaa, sillä Everstinna perustuu kirjailija Annikki Kariniemen elämään.

Ilta oli kiinnostava ja innostava, 24 sisarta saapui paikalle. Mukanamme oli myös kolme henkilöä, jotka pohtivat jäsenyyttä klubissamme. Seuraava klubi-ilta on tutussa paikassa 13.5.2024, Flooran päivänä.

Kulttuuria ja mediaa – Kari-Pekka Toivonen klubi illassamme 11.3.2024

Klubi-iltamme 22 osallistujaa yllättyivät, sillä aiemmasta ilmoituksesta poiketen näyttelijä, ohjaaja Merja Larivaaran asemesta vieraaksemme saapuikin hänen puolisonsa, ohjaaja, näyttelijä Kari-Pekka Toivonen. Merja Larivaaran ääni oli mennyt sairauden vuoksi ja myös Seniorisoppa -esitykset on jouduttu perumaan.

Puoliso kertoi, että hän yrittää paikata Merjaa ja kertoa, mistä Seniorisopat ovat saaneet alkunsa.

Kari-Pekka Toivonen

Seniorisoppa -konsepti on nyt kymmenen vuotta vanha. Idea lähti siitä, että teatteri on kokemus ja yhteisöllinen elämys. Teatteri yhdistää näytelmätaidetta, musiikkia, ilmaisua, tunteita ja ihmisiä. Seniorisopan tiimi halusi, että kaiken ikäiset voisivat nauttia elämyksistä ja lähtivät mahdollistamaan sitä. Tiimi suunnitteli esitykset siten, että ne sopivat myös senioreille ajan ja paikan suhteen. Yhteisöllisyyttä luo yhteinen ruokailu. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Konsepti on osoittautunut toimivaksi. Näytökset ovat loppuunmyytyjä ja palaute on ylistävää. Pienempi ensemble vierailee myös Suomea kiertäen. Toivomme, että saamme uuden mahdollisuuden päästä seuraamaan Seniorisoppaa vaikkapa joulukonsertin muodossa.

Ilta sujui rattoisasti. Tiukasta aikataulustaan huolimatta Kari-Pekka viihtyi tunnin seurassamme. Tunnelma oli iloinen, tylsää hetkeä ei tähän iltaan mahtunut!

Seuraava klubi-iltamme on 8.4.2024. teatteritaiteen teema jatkuu, sillä vieraaksemme saapuu näyttelijä Heidi Herala.

Voiko muistisairauksia ehkäistä -Vuosikokous klubi-illassa 12.2.2024 vieraanamme professori Kaisu Pitkälä

Klubi- ilta 12.2.2024 sisälsi klubimme vuosikokouksen ja asiantuntijaesityksen muistisairauksien ehkäisystä. Sisar Kristiina Hautakangas valittiin vuosikokouksen puheenjohtajaksi ja klubin sihteeri Karin Siren toimi kokouksen sihteerinä. Toimikaudelle 2024-2025 tulivat valituksi klubin hallitukseen seuraavat sisaret.

 • Presidentti Merja Merasto
 • Varapresidentti Eija Kult
 • Immediate past presidentti Anne Koskinen
 • Sihteeri Pirjo Salakka
 • Rahastonhoitaja Marjut Törhönen Paananen
 • Klubimestari Pirkko Merilampi
 • Hallituksen jäsen Ann-Marie Turtiainen
 • Hallituksen jäsen Sirkka Tourunen
 • Hallituksen jäsen Iiris Aaltio
 • Hallituksen jäsen Karin Sirén

Hallitus kertoi, että vuonna 2023 lahjoitimme hyväntekeväisyyttä varten kerätyistä varoista yhteensä 4000 euroa Kallion ja Pitäjänmäen seurakunnille lapsiperheiden auttamiseen. Uusi ja vanha hallitus kokoontuvat suunnittelemaan uutta toimintakautta 4.5.2024. Toiveita ja ehdotuksia olisi mukava saada sisarilta hallituksen tietoon, jotta toiminta vastasisi jäsenten mieltymyksiä.

Piirin hallitukseen klubimme ehdottaa Ann-Marie Turtiaista, Tuula Karhumäkeä ja Pirjo Hakala-Lahtista. Piirin sääntötyöryhmään osallistuu klubimme edustajana Raija Kariola.

Professori Kaisu Pitkälä toi meille tuhdin tietopaketin muistisairauksien tutkimuksesta, miten muistisairauksia hoidetaan ja mitä on todettu ennalta ehkäisyssä toimivaksi. Oli ilo kuulla, että suomalaiset tutkijat ovat aivan tutkimuksen kärjessä ja heidän löydöksiään on esitetty laajasti alan arvostetuissa julkaisuissa.

Kaisu Pitkälä

Muistisairauksia voi ehkäistä ja niiden ilmenemistä voi lieventää noudattamalla terveellisiä elämäntapoja ja Välimeren ruokavaliota. Sosiaalisista suhteista ja ystävistä kannattaa pitää kiinni. Aivot on hyvä pitää toimeliaina ja muutenkin huolehtia myös liikunnasta. Yksinäisyys, huono kuulo (huonokuuloinen saa vähemmän virikkeitä), alkoholi, tupakointi, ylipaino, stressi, muut sairaudet lisäävät riskiä sairastua muistisairauksiin. Tutkimuksissa on eristetty tekijä, jonka kantajilla on suurempi riski sairastua muistisairauksiin. Keskustelu virisi, olisiko hyvä tutkia jo aiemmin ja havaita, onko tämä tekijä vai ei. Professori Pitkälä ei pitänyt sitä tarkoituksenmukaisena, sillä tekijän olemassaolo ei välttämättä tuo muistisairautta.

Muistisairaudet ovat ikääntyvien sairauksia, yli 80 -vuotiaassa väestössä niiden esiintyvyys on suurinta. Mutta muistisairauksien puhkeamista voi hidastaa ja ehkäistä myös myöhemmällä iällä. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta ja elämäntaparemonttia. Hän kertoi tuloksista, joissa 70-80 vuotiaiden elämäntapakorjauksilla oltiin saatu aikaan hyviä tuloksia.

Ilta oli innostava ja puheensorinaa syntyi. Hallitus muistutteleekin seuraavasta klubi-illasta 11.3. ,jolloin vieraanamme on näyttelijä Merja Larivaara. Ja käykääpä kurkkaamassa myös tapahtumasivuamme, siellä on keväälle mukavia teatterielämyksiä! Tähän loppuun muutama tunnelmakuva klubi-illasta.

Kuvia Inner Wheel 100 -vuotisjuhlasta Kalastajatorpalla

Lähes sata Piirin 142 jäsentä, puolisoa ja ystävää kokoontui 12.1.2024 Kalastajatorpalle juhlistamaan Inner Wheelin 100 -vuotisjuhlaa. Kallion klubistamme juhlassa oli sisaria ja heidän avecejaan mukana juhlimassa. Klubimme jäsen Kristiina Hautakangas sai Honoured Active Member -tunnustuksen työstään. Onnea Kristiina! Tässä muutama kuva klubisisarista juhlan tuoksinassa.

Emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto vieraanamme kevätkauden 2024 ensimmäisessä klubi-illassa

Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian emeritusprofessori, entinen rehtori ja dekaani sekä matematiikan emeritusprofessori, akateemikko Ilkka Niiniluoto saapui vieraaksemme alustamaan teemasta ”Hyvän elämän filosofia”. Hän pohjasi esityksensä samannimiseen, vuonna 2015 ilmestyneeseen kirjaansa. Klubi-iltaan saapui 28 sisarta kuulemaan akateemikko Niiniluotoa. Neljä osanottajaa oli tutustumassa klubiimme, sillä he miettivät klubiin liittymistä.

Aluksi akateemikko Niiniluoto loi katsauksen hyvän elämän ja onnellisuuden määrittelyyn tieteen ja akateemisen tutkimuksen kautta. Hän avasi antiikin ajan Aristoteleen Nikomakhoksen hyveiden etiikasta lähtien, utilitarisimin kautta (John Stuart Mills) ja päätyen John Rawlsin Theory of Justicen kautta suomalaisen sosiologin Erik Allardtin ajatteluun onnellisuuden koostuvan elementeistä having, loving ja being.

Hän valotti myös erilaisten indeksoitujen onnellisuuden tarkastelujen tulosten vaihtelua. Esimerkiksi The Economist -lehden 32 maan taloudellisen aseman vertailussa Suomi sijoittui viimeiseksi. Samaan aikaan julkaistu World Happiness Trend sijoitti Suomen onnellisimmaksi maaksi 137 maan joukossa. Useat indeksoidut vertailut ottavat BKT:n yhdeksi osa-alueekseen, jolloin onnellisuus ja hyvä elämä saavat vahvan taloudellisen painotuksen, vaikka suoraan vastaajilta kysyttäessä taloudellinen vauraus ei ole heidän tärkeyslistallaan ensimmäisenä.

Onnellisuuden ja hyvän elämän indekseihin on viime vuosina liitetty aiempaa painokkaammin myös ekologinen ulottuvuus, monimuotoinen luontosuhde ja ilmastonmuutoksen vaikutukset, hiilijalanjälki. Tämän ulottuvuuden osalta Afrikan ja Väli-Amerikan maat ovat nousseet sijoituksissaan. Esityksen kuluessa kuulimme, että Sveitsi sijoittuu useissa indekseissä kärkisijoille, riippumatta indikaattoreista. Toki pohjoismaatkin sijoittuvat vähintäänkin kohtuullisesti.

Puheenjohtajamme Anne muistutteli meitä siitä, että seuraava kokous helmikuussa 12.2.2024 onkin klubin vaalikokous ja innosti asettumaan ehdolle klubin vastuutehtäviin. Klubin vastuutehtäviin voi asettua ehdolle ilmoittamalla siitä Annelle sähköpostiin anne.koskinen1@kolumbus.fi viimeistään 4.2.2024. Muistathan käydä katsomassa klubimme ohjelmasivua https://d142.innerwheel.fi/klubit/iw-hki-kallio-berghall/kallio-berghall-ohjelma/

Vuoden 2023 viimeinen klubi-ilta 11.12., vieraanamme kirkkoherra Riikka Reina

Joulukuun klubikokouksessa vieraanamme oli Kallion kirkkoherra Riikka Reina. Häntä saapui kuulemaan 24 klubilaista. Kirkkoherra Reina valotti hivenen tämän vuoden joulunajan teemaansa, joka on seimiperinne. Seimiperinne on vahvaa katolisissa maissa ja erityisesti Espanjassa Katalonian alueella. Kirkkoherra Reinalle seimiperinne on henkilökohtaisesti merkityksellinen, sillä hän osti perheelleen uransa alussa Aarikan seimen, jota perhe on vuosi vuodelta kasvattanut. Kaikkien tunteman globaalin tarinan ohella, seimi kätkee myös yksityisen, henkilökohtaisen tarinan.

Puheenjohtaja Anne, Seimi ja kirkkoherra Reina

Kirkkoherra Reina toi katsottavaksemme yhden Kallion kirkon aarteista: vuonna 2000 presidentti Tarja Halosen Palestiinan johtaja Jasser Arafatilta saaman simpukan helmiäiskuoresta kaiverretun seimen. Tämä päivänä lahjalla on suuri merkitys. Vuosi 2000 oli kristikunnan riemuvuosi, siksi muslimimiehen lahja kristitylle naiselle symboloi sitä, että on arvokasta ja rauhaa tuovaa se, että kunnioittaa syvästi ja aidosti sitä, mikä on toiselle pyhää.

Kallion kirkossa on toinenkin seimi, jolla on erilainen tarina. Tämän seimen on pari vuotta sitten luonut taiteilija, joka halusi seimen perustalle jotain meille suomalaisille pyhää. Hän käytti seimen pohjana saunan kiukaan pohjaa. Seimen hahmojen kasvot on tehty lusikan kuvuista, joista heijastuu kunkin katsojan kasvot, paitsi Jeesuslapsen. Jeesuslapsen kasvot ovat koverat, silla hän antoi kaiken puolestamme.

Kirkkoherra Reina kertoi myös hauskan anekdootin seimiperinteen hahmoista. Kolmantena adventtina lisättävä hahmo on nimeltään Cagnaer, Kakkaaja. Kakkaaja kuvastaa sitä, että jokainen on seimen äärellä yhtä arvokas. Kataloniassa Kakkaajan hahmon saavat usein julkisuuden henkilöt.

Puheenjohtajamme Anne kertoi myös omasta perinteestään, hän ostaa joka joulu kuuseen uuden koristeen. Tästä on syntynyt yhteinen perheen tarina.

Puheenjohtajamme Anne välitti myös viestin siitä, että klubimme antoi tänä vuonna joulun alla lahjoitukset Kallion ja Pitäjänmäen seurakuntien lapsiperhetyölle.

Illan kuluessa nautimme jouluillallisesta, hyvästä seurasta ja arpajaisista. Arpajaisten päävoitto osui Sirkka Tourulalle ja pienemmät voitot Irma Taavitsaiselle ja Pirjo Salakalle.

Klikkaamalla tätä pääset katsomaan klubi-illan kuvakoostetta.

Hyvää joulua ja iloista uutta toimintavuotta 2024 klubilaisille! Seuraava klubi-iltamme on 8.1.2024 klo 17 Suomalaiselle Klubilla. Alustajanamme on professori Ilkka Niiniluoto.

Marraskuun klubikokouksen jälkeen iho hehkui Raili Hulkkosen opeilla

Marraskuun klubikokouksen 13.11.2023 alustajanamme oli varmasti Suomen tunnetuin meikkitaiteilija Raili Hulkkonen. Railin opeilla meistä kaikista tuli aiempaa hehkuvampia. Ennen kuin paljastamme opitut salat, muutama sana puheenjohtaja Anne Koskisen terveisistä hallituksen kokouksesta.

Anne toi esille piirin järjestämän 100 v juhlan 12.1.2024 Kalastajatorpalla. Juhlaan on ilmoittautunut IW -sisaria kautta Suomen, mutta Kallion klubista toivottaisiin lisää osallistujia. Vielä tämä viikko on aikaa ilmoittautua, korosti piirimme puheenjohtaja Tuula Karhumäki. Ilmoittautumisen voi lähettää suoraan Piirin sähköpostiin iwf.d142@gmail.com.

Kino Tapiolan elokuvaan Kuningatar Margareeta 21.11.2023 klo 13.00 asiantuntija-alustuksineen ja teetarjoiluineen mahtuu vielä mukaan. Hinta 25 euroa. Ilmoittautumiset eija.kult1@gmail.com.

Raili Hulkkonen avasi oman esityksensä toteamalla, ”Miksi te tytöt ette käytä luomiväriä? En näe kenelläkään luomiväriä.” Tästäpä syntyikin keskustelua, sillä kyllähän ”tytöt” olivat mielestään laittaneet itseään iltaa varten. Eivät toki kaikki, kun eihän meikkaaminen ja ehostamien ole kaikkien ”se juttu”. Raili ei kuitenkaan ymmärtänyt tätä, sillä hän laittaa itsensä kuntoon joka päivä, koska se on mahdollista ja sillä saa ilmeen virkeäksi. Ikääntyneet silmät näyttävät usein väsyneiltä, kun iho ympärillä alkaa väsyä. Erityisesti suomalaisten vaaleat sinisilmät hailakoituvat ikääntyessä.

Raili nappasi joukostamme yhden sisaren käsiteltäväkseen ja valinta kohdistui Kristiinaan. Kristiina ei juurikaan ole perustanut ehostamiseen, mieluummin urheilee. Railihan aloitti käännytystyön välittömästi.

Monta hauskaa lohkaisua kuulimme illan aikana. Raili valotti myös hivenen omaa uravalintaansa. Hän kertoi, että äidin pienellä pakolla hän kävi keskikoulun. Hän olisi mieluummin tehnyt töitä ja urheillut. Keskikoulun jälkeen hän oli ajatellut hakevansa fysioterapeuttikoulutukseen ja oli jo valmistellut hakemukset suosituksineen. Ennen hakemuksen lähettämistä, hänen tuttavansa oli todennut ”sinusta tulisi hyvä kosmetologi”, niin Raili lähettikin hakemuksen kosmetologikouluun. Sillä tiellä hän on edelleen ja yhä mukana mm. Tanssii tähtien kanssa taustajoukoissa.

Mukavaa keskustelua ihon hehkusta.

Oheisesta linkistä pääset katsomaan lyhyen kuvakoosteen Railin opeista illassamme. Huomioithan, että kuvakoosteessa soi taustalla musiikkia.

Seuraava klubikokous onkin 11.12.2023. Vietämme sen jouluisissa tunnelmissa. Lämpimästi tervetuloa!

Lokakuun kokouksessa kuulimme Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 

Lokakuun kokouksessa 9.10.2023 oli läsnä 17 sisarta. Klubikokousta edeltävässä klubin hallituksen kokouksessa oli keskustelussa piiristämme saapunut tärkeä asia: Inner Wheel Finlandin organisaatiorakenteen kehittämistyöryhmän kysely jäsenille. Piirin asettama selvitystyöryhmä haluaa kuulla jäsenistöltä, millaista mallia jäsenet kannattavat valmistelluista malliskenaarioista. Skenaarioiden toiminnallisen kuvauksen lisäksi on arvioitu jokaisen skenaarion synergiaetuja, muutoksen suuruutta verrattuna nykyiseen toimintaan. Lisäksi on arvioitu hyviä ja huonoja puolia sekä mahdollisia avoimia kysymyksiä ja muita huomioita. Hallitus keskusteli asiasta, ja päätyi siihen, että klubin hallitus lähettää oman vastauksensa ja kannattaa skenaariovaihtoehtoa 3 Inner Wheel Finland piiri yksi (1), Piirillä kansainvälisten asioiden hoito (ISO) ja klubit (26) (2 tasoa), maalla on kansallinen edustaja (National Representative).
Klubin hallitus edellyttää vastauksessaan, että eri vaihtoehtojen taloudellinen arvio esitellään klubeille.
Puheenjohtaja esitteli asian klubikokouksen 17 osallistujalle, jotka kannattivat yksimielisesti hallituksen esitystä.

Koska piiri lähetti kyselyn vastattavaksi jokaiselle jäsenelle, liitämme tähän piirin saateviestin ja linkin kyselyyn. Pyydämme vastaamaan kyselyyn viimeistään 10.11.2023 mennessä mielellään sähköisesti oheisen linkin kautta. https://forms.gle/kKHrh8TqBoAh29a66

Puheenjohtaja Anne Koskinen kertoo hallituksen kokousasioista.

Helsingin perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori esitteli Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen toimialaa. Toimialan missiona on: Luomme helsinkiläisille hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella. Toimiala on kaupungin oma, mutta rahoitus tulee kokonaisuudessaan valtion tulo- ja menoarvion kautta. Toimiala tekee työtä yhteistyössä Uudenmaan muiden hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän kanssa. Budjetti on noin 2,7 mrd euroa/vuosi, henkilöstöä lähes 16 000 ja toimipisteitä yli 300. Rahoituksesta käytetään 50% itse tuotettuihin palveluihin, 30% HUS -yhtymän tuottamiin palveluihin ja 20% muualta hankittuihin palveluihin. Palvelustrategian lähtökohta on, että Helsingin palvelut vastaavat jatkossa entistä paremmin asukkaiden tarpeisiin.

Johtaja Maarit Sulavuori
 • Valtion rahoitus jää todellista tarvetta matalammaksi.
  • Valtion rahoitusmalli ei huomioi riittävästi Helsingin erityispiirteitä.
 • Alijäämäpaineita aiheuttavat mm:
  • Rahoitus ei vastaa alueiden todellisia kustannuksia = alue aloittaa koko maan keskiarvoisia kustannuksia vastaavalla summalla. 
  • Vuoden 2023 HVA-indeksi ei huomioi poikkeuksellista inflaatiovauhtia eikä sotepe-palkkaratkaisuja.
  • Rahoitus ei huomioi riittävästi uusien tehtävien aiheuttamia lisäkustannuksia.
  • Ostopalvelujen kohoavat kustannukset ja henkilöstön saatavuuden ongelmat vaikeuttavat kaikkien tilannetta.

Vuoden 2023 painopisteet toimialan toiminnassa:

 • Palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen
 • Henkilöstön saatavuuden ja pysyvyyden parantaminen
 • Palvelujen vahvistaminen digitalisaation avulla
 • Koronapandemiasta palautuminen
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus

Johtaja Maarit Sulavuoren innostava esitys kirvoitti vilkasta keskustelua. Sisaret esittivät huolenaiheenaan erityisesti ikäihmisten palvelujen tilanteen. Klubi-ilta oli virkistävä ja monia ajatuksia herättävä.

Hallitus on valmistellut jäseneksi ilmoittautumislomakkeen helpottamaan uusien jäsenten liittymistä IWF:n klubiimme. Tästä linkistä pääset katsomaan uutta lomaketta.

International Inner Wheelin Presidentti Trish Douglas vieraili klubin vuosikokouksessa

Maanantai 11.9.2023 oli klubillemme arvokas, koska saimme ylimmän kattojärjestön (IIW) presidentin Trish Douglasin sekä kansallisen neuvostomme (KN) presidentin Raija Partasen päiväksi vieraaksemme.

Päivä käynnistyi tutustumisena eduskuntaan kansanedustaja Mia Laihon vieraina. Kansanedustaja Laiho esitteli meille kansanedustajan työn kokonaisuutta: lainsäädäntötyötä, eduskunnan valmistelua, valiokuntatyöskentelyä sekä yhteydenpitoa äänestäjiin ja kansalaisiin. Saimme hyvän kuvan kansanedustajan arjesta ja laajasta työkentästä. Toki kukin kansanedustaja voi käyttää ja käyttääkin oman siviiliasiantuntemuksensa tietoutta päätöksenteon valmistelussa. Katselimme suurta istuntosalia ja vierailimme eduskunnan ”Naisten huoneessa”. Naisten huone oli ensimmäisten eduskuntien aikana varattu naiskansanedustajien yhteiseksi tilaksi. Vielä edelleenkin, eduskunnan Naisverkosto on toiminnassa muiden verkostojen ohella.

Kaupunki näyttäytyi vieraillemme päivän aikana modernina kulttuurikaupunkina. Vierailimme keskustakirjasto Oodissa. Vieraamme Trish hämmästeli, miten ihana olohuone onkaan rakentunut kaupungin keskelle. Kävelimme läpi Musiikkitalon, ohitimme Kiasman ja osallistuimme Helsingin kiertoajeluun pysähtyen Senaatintorille.

Vieraat osallistuivat myös vuosikokoukseemme, johon olisimme tietenkin toivoneet runsaampaa osanottoa. 19 sisarta oli kuitenkin paikalla kuulemassa, kuinka elävästi ja vahvasti Trish kuvaa meille tarinaa uudesta vuoden teemastamme ”Shine a light”, ”Levitä valoa”. Meidän tehtävämme on siis kirkastaa ja parantaa ihmisten elämää kaikkialla samalla huolehtien maapallostamme ilmastomuutoksen vaikutusten vähentämisessä. Trish kantoi huolta heikommassa asemassa olevien tilanteessa, hän kuvasi tilannetta ja käsitettä ”heikommassa asemassa oleva” kovin erilaiseksi, kun puhumme Intiasta tai vaikkapa Iso -Britanniasta. Trish totesi, että apu muovautuu sellaiseksi kuin sitä tarvitaan. Toinen Trishin suuri huolenaihe on ilmastonmuutos. Hän haluaa herättää pohtimaan, mikä on meidän roolimme ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Trish uskoo vahvasti, että naisten kautta muutos on mahdollinen.

Vuosikokouksessamme vahvistimme myös viime kauden toimintakertomuksen ja tuloksen sekä tämän kauden toimintasuunnitelman ja talousarvion. Sisar Raija Kariola johdatteli kokousta jouhevasti eteenpäin. Taloutemme on hyvällä tolalla, vaikka tietoisesti olemmekin päättäneet lisätä panostusta autettaviin kohteisiin, mikä hallitusti vähentää tasettamme vastaavasti. Jäsenmaksumme pysyy samana kuin tähänkin asti eli 58 euroa vuodessa.

Tässä on linkki You Tubessa julkaistuun tallennukseen Trishin puheesta. Tallennus on yksityinen ja vain tätä linkkiä klikkaamalla sen voi katsoa ja kuunnella.

Presidentin vitjojen vaihto Ann-Marie Turtiaiselta Anne Koskiselle

IW Kallio-Berghäll -klubin syksyn 2023 ensimmäisessä hallituksen kokouksessa 28.8.2023 Suomalaisella klubilla klubin presidentin tehtävä siirtyi kauden 2022-2023 presidentti Ann-Marie Turtiaiselta kauden 2023-2024 presidentille Anne Koskiselle. Vitjojen vaihto on kerta kerran jälkeen tärkeä ja merkittävä hetki pysähtyä klubin toiminnan äärelle, kerrata menneen kauden toimintaa. Samalla se on myös oiva tilaisuus väistyvälle presidentille katsoa taaksepäin, ja pohtia, mitä presidenttiys on antanut henkilökohtaiseen IW-reppuun.
Vitjojen vaihto toteutui marsalkka Mannerheimin katseen alla. Totesimme, että marsalkan katse suuntaa kohti tulevaa, kuten meilläkin. Klubillamme on pitkä historia, sen todistaa pitkä rivi presidenttien nimiä vitjanauhassa.

Presidentti 2022-2023 Ann-Marie Turtiainen pitämässä vitjojen vaihdon saatepuhetta presidentti 2023-2024 Anne Koskiselle.

Ann-Marie on menneen kauden aikana omalla elegantilla tavallaan tuonut esiin klubin jäsenten toiveiden ja odotusten merkitystä klubin toiminnan
suunnitteluun. Anne puolestaan uutena presidenttinä toi esiin klubin jäsenmäärän kasvattamisen, jotta klubin ja IW:n toiminta säilyy jatkossakin elävänä. Shine a Light, Levitä valoa – kauden 2023-2024 tunnus toimii tässäkin tukenamme.

Molemmat presidentit uskoivat siihen, että kiinnostava toimintaa luo positiivista imua klubin jäsenyyteen. Molemmat presidentit painottivat myös sitä, että ajantasainen viestintä jäsenille klubin toiminnasta on tärkeää. Kirjoittaja ottaakin heti koppia presidenttien neuvosta ja liittääkin tähän uutiseen syksyn 2023 ja kevään 2024 klubikokousten ajankohdat. Kirjoittaja on klubin tuore varapresidentti Merja Merasto, joka toimii samalla klubin sihteerin Karin Sirenin apuna.

Vasemmalta Ann-Marie Turtiainen, Merja Merasto ja Anne Koskinen. Kuva Tuula Karhumäki.

KLUBIKOKOUKSET Suomalaisella Klubilla, Kansakoulunkuja 3, 5. krs, Klo 17.00 11.9.2023 vuosikokous, 9.10.2023, 13.11.2023, 11.12.2023, 8.1.2024, 12.2.2024 vaalikokous, 11.3.2024, 8.4.2024,13.5.2024, 10.6.2024

Lämpimästi tervetuloa klubin kokouksiin! Vuosikokouksessa 11.9.2023 meillä onkin vieraanamme kattojärjestömme International Inner Wheelin presidentti
Trish Douglas.

12.6. 2023 kauden päätöstilaisuus Eiran kulttuurikävelyn ja Cafe Caruselin kahvituksen merkeissä

Iso joukko klubilaisia ja joitakin heidän ystäviään tutustui  aurinkoisena kesäpäivänä rauhallisesti kävellen opas Mari Anthonin johdolla viehättävään, rakennustaiteellisesti arvokkaaseen ja kiehtovan historian omaavaan Eiran kaupunginosaan.

Kulttuurikävely alkoi Lars Soncin suunnittelemalta Mikael Agricolan kirkolta. Matkalla tutustuimme myös Lars Soncin suunnittelemaan Eiran sairaalaan, joka valmistui 1905. Kuulimme mielenkiintoisia tarinoita sairaalan historiasta.Tutustuimme kauniisiin rakennuksiin, joissa ovat asuneet mm. Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt, Mathilda Wrede, Alma Söderhjelm ja Hertta Kuusinen, joista kaikista kuulimme kierroksen aikana. Kierroksella nähtiin myös, missä Paavi Johannes Paavali II asui Suomen vierailunsa aikana ja mihin Suomen kuninkaaksi valitun Hessenin prinssin piti asettua asumaan sekä kuultiin mistä Villa Ensi on saanut nimensä.

Kulttuurikierros päättyi kauden päätöstilaisuuteen ravintola Karusellissa, jossa päättäjäiskahvien lisäksi pidimme klubin ylimääräisen kokouksen ja valitsimme kaudelle 2023-2024 Anne Koskisen presidentiksi ja Merja Meraston varapresidentiksi.

Terveisin Ann-Marie 

KAUDEN VIIMEINEN KOKOUS SUOMALAISELLA KLUBILLA

Klubikokouksen aiheena oli HUS-yhtymä ja sen hoitotyö. Aiheesta alusti hallintoylihoitaja, hoitotieteen tohtori Marja Renholm. Saimme kuulla, että HUSssa on 25 sairaalaa, 27 000 työntekijää, joista n. 14 000 on hoitajia (sairaanhoitajia, kätilöitä, röntgenhoitajia jne.). Viime vuonna hoidettiin 670 000 potilasta. Marja Renholm kertoi toimenpiteistä, joilla hoitajien hyvinvointia, palkkoja, osaamista ja johtamista on parannettu. Hän kertoi myös, että hoitajien tyytyväisyys työhön on parempi kuin esim. lääkäreiden. 
Esityksen jälkeen syntyi erittäin vilkas keskustelu, jossa kiitettiin Marjaa hyvästä esityksestä. Keskustelussa ihmeteltiin mediassa pääsääntöisesti olevaa negatiivista tietoa hoitajien kokemuksista ja potilaiden pääsystä hoitoon. Marjalta kysyttiin myös miksei näitä hänen esiin nostamia positiivisia tietoja Husin hoitotyöstä tuoda median tietoon. Hän kertoi, että media ei julkaise, heidän yrityksistään huolimatta, hyviä tietoja. 

Ilta päättyi hyvään illalliseen.
Terveisin Ann-Marie 

SEURAAVAAN KAUTEEN VALMISTAUTUMINEN

Huhtikuun 24:nä päivänä vanha ja uusi hallitus kokoontuivat Talin kauniiseen kartanoon tutustumaan toisiinsa ja suunnittelemaan tulevaa toimintakautta 2023-2024.
Tutustumiskierroksen jälkeen työstettiin hallituksen toimihenkilöiden tehtävät, sillä klubin säännöissä niitä ei ole määritelty. Pohjana käytettiin edellisenä strategiapäivänä luonnosteltuja tehtäväkuvauksia. Aihe oli tarpeellinen ja kiinnostava sekä tärkeä uuden hallituksen toimijoille. 
Päivän toinen tehtävä, seuraavan kauden toimintasuunnitelman valmistelu, tehtiin ryhmätöinä. Ryhmät työstivät klubikokousten esitelmien aiheet ja esitelmien pitäjät sekä toimintakauden tapahtumat. Ryhmätyönä suunniteltiin myös IIW:n tulevan presidentti Trish Douglasin 11.9.2023 tapahtuvan Helsinki-vierailun kohteet.

Päivä oli antoisa.
Terveisin Ann-Marie 

Upea joukko IW sisaria uusine jäsenineen huhtikuun 17.4.2023 klubikokouksessa

Huhtikuun kokoukseen osallistui salin täysi sisaria kuulemaan kansanedustaja Mia Laihon esitystä omasta monipuolisesta työstään kansanedustajana, kaupungin valtuutettuna ja hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajana. Mia on tunnettu aktiivisena lääketieteen ja laadukkaan hoidon puolestapuhujana sekä sote-sektorin asiantuntijana. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja sisätautien erikoislääkäri.

Mia kertoi laajasta työkokemuksestaan perus- ja erikoissairaanhoidossa, kiinnostuksestaan sosiaali- ja terveyspolitiikkaan sekä tiede- ja koulutuspolitiikkaan. Hän kertoi olevansa mielenterveyspalvelujen parantamisen, lasten- ja nuorten hyvinvoinnin sekä turvallisen lapsuuden puolestapuhuja. Tärkeitä asioita, joita hän vie eteenpäin ovat myös turvallisuus, huoltovarmuus, ikäihmisten palvelut ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Esitys nosti vilkkaan keskustelun hoitojonoista, hoitohenkilökunnan erityisesti sairaanhoitajien puutteesta, heidän huonosta palkastaan ja jopa alalle hakeutumisen hiipumisesta ja koulutusresurssien puutteesta. Mia toi esille myös, miten kansanedustajan työssä on hyötyä toimimisesta kaupungin valtuustossa ja hyvinvointialueen luottamustoimissa.  Saimme mahdollisuuden kertoa Mialle myös asioita, joita hän voisi kansanedustajana viedä eteenpäin eduskunnassa.

Kokouksen alussa presidentti myönsi Pirkko Merilammelle kunniajäsenen arvon ja kunniajäsenmerkin, Honoured active badge,  hänen merkittävästä työstä klubimestarina.

Jäsentilaisuus 13.3.2023

Maaliskuun kokoukseen saimme vieraaksi piirin 142 presidentin Anja Lindforsin. Hän kertoi meille piirin ajankohtaisia asioita ja totesi tällaiset klubitapaamiset erittäin mielenkiintoisiksi ja tarpeellisiksi! Kiitos hänelle käynnistä!

Klubimme yhtenä hyväntekeväisyyslahjoituksena tälle kaudelle oli nuorten mielenterveysongelmiin puuttuminen. Valitsimme FinFami Uusimaa ry:n lahjoituksen saajaksi. FinFami on mielenterveysomaisille tarkoitettu yhdistys, joka tekee työtä mielenterveysongelmista kärsivien perheiden tukemiseen.   FinFami ry:n toiminnanjohtaja Leif Berg kertoi FinFamista ja sen tekemästä  työstä. Lisäksi saimme kuulla miten lahjoituksemme oli käytetty nuorten lukio- ja yliopisto-opiskelijoiden tukikursseihin. Vaikka kurssit olivat aika lyhyitä, hän kertoi, että kaikki osallistuneet jatkoivat muissa FinFamin toiminnoissa. Esitys synnytti aiheesta vilkkaan keskustelun ja voimme todeta, että lahjoituksemme oli mennyt oikeaan kohteeseen.

Vaalikokous 13.2.2023

 

Entinen presidenttimme Raija Kariola johdatteli klubimme vaalikokouksen mallikkaasti. yhdessä jäsentemme kanssa. Vaalikokouksessa teimme uudistavia päätöksiä ajan hengen vaatimalla tavalla toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi ja valitsimme tulevan kauden (1.7.2023-30.6.2024) 11 jäsenisen innokkaan hallituksen. Todella hienoa ,että klubimme peruselementtejä aitoa ystävyyttä, palvelemisen ajatusta ja kansojen välistä ymmärrystä ylläpidetään ja viedään eteenpäin. Hallitus sai evästyksinä viedä aktiivisesti eteenpäin hyväntekeväisyys toimintaa.

Vaalikokouksen jälkeen kuulimme emeritus opetusneuvos Marja Anitta Pehkosen mielenkiintoisen esitelmän vapaaehtoistyön kannusteista. MarjaAnitta valittiin vaalikokouksessa tulevan kauden presidentiksi. Onnittelut ! Hänen esityksensä tiivistelmä on luettavissa oheisen linkin kautta

Klubikokous 9.1.2023

Kevätkauden ensimmäinen jäsentapaaminen innosti sisaremme Suomalaiselle klubille ja etäyhteyksien päähän kuulemaan toimittaja, kirjallisuuskriitikko, kirjailija Suvi Aholan erittäin mielenkiintoisen esityksen ”Eeva Joenpelto 100 vuotta”. Aihe oli ajankohtainen 2 vuotta sitten, kun Joenpellon kuolemasta oli kulunut 100 vuotta. Esitys siirtyi kuitenkin koronan vuoksi tähän päivään. Suvi Ahola tarkasteli Eeva Joenpellon kirjallisuutta ajatuksella ”Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi”. Saimme kuulla, että Eeva Joenpelto oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista, Lohja-sarjan luoja sekä aikansa kirjallinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja megajulkkis. Hän oli painosten kuningatar, joka sai kaikki mahdolliset palkinnot ja tunnustukset. Hän tulkitsi naisen roolia miesten maailmassa, perhe-elämän ja yksin elämisen autuutta ja murhetta sekä kirjailijan työn olemusta. Suvi Ahola totesi, että Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia. Nyt kuitenkin näyttää siltä, ettei varsinkaan nuoret tunne Eeva Joenpellon kirjallisuutta. Esitelmöitsijä kannusti tutustumaan Joenpellon tuotokseen. Kannattaisi ehkä aloittaa Lohja trilogiasta. Suvin esitystä seurasi kiinnostuneena salin täysi klubilaisia

Lämminhenkinen joulutapahtuma 12.12.2022

Kallion kirkkoherra Riikka Reina joulukokouksemme 12.12.2022 vieraana johdatteli punaisiin sonnustautuneet klubilaiset joulutunnelmaan. Kirkkoherra oli pukeutunut kolttuun, jossa oli Neitsyt Marian sinistä. Kyseinen sininen on adventin väri. Hän oli valinnut aiheekseen joulupöydän kattauksineen, jota hän tarkasteli uskonnon ja siihen liittyvän taiteen avulla. Jouluaterian symbolit herättivät paljon kiinnostusta. Jokaisella perinteisellä ruoallamme oli symboli uskonnossa joulupuurosta juustojälkiruokiin saakka. Manteli puurossa kuvastaa Jeesuksen syntymää ja neilikat kinkussa ristiinnaulitun naulojen päitä. Jälkiruokana on usein juustot, joita kuuluisi olla tuorejuustosta kypsyneimpiin juustoihin. Nämä kuvaavat koko ihmisen elämän kaarta.  Kaakao ja etanat voisivat lisäksi olla joulupöydän antimia, sillä niillä on myös jouluiset uskonnolliset symbolit

Lämmin henkisessä ja tunnelmallisessa tilaisuudessa nautittiin erittäin maittavasta jouluateriasta ja klubisisarten yhdessäolosta.

Klubikokous 14.11.2022

Johtaja Susanna Takkunen Accenturesta piti erittäin mielenkiintoisen esityksen aiheesta  Miten liikemaailman digitalisoituminen tulee muuttamaan kuluttajien käyttäytymistä.
Susanna totesi, että elämme suurten muutosten aikaa. Ensin tuli korona sitten Ukrainan sota, energiakriisi ja hintojen nousu. Digitalisaatio on ollut jo pidemmän aikaa tulossa.  Korona-aikana ihmisten oli miltei pakko ottaa tietokoneet käyttöön ja näin digitalisoituminen eteni valtavalla loikalla. Myös liikemaailma on enenevässä määrin digitalisoitumassa. Yritykset, jotka eivät seuraa aikaansa hiipuvat pois. Viimeisen 10 vuoden aikana maailman arvokkaimpien brandien joukkoon on nousseet yritykset kuten Google, Facebook ja Amazon – yritykset, joita ei ollut olemassa vielä vuosituhannen alussa.

 

Kuva:A-M Turtiainen

Entä sitten kuluttajat. Enää ei tarvitse mennä kauppaan, ruoan voi tilata netin kautta kotiovelle. Ostoksia netin kautta voi tehdä ympäri maailmaa. Tämä helpottaa kuluttajia, mutta aiheuttaa samalla kauppojen kuolemia. Susanna loi tulevaisuuskuvaa, jossa kaupoissa ei ole enää tuotteita. Sen sijaan siellä on tietokoneita, palvelupisteitä, joissa mahdollisesti robotit ohjaavat asiakkaita.
Esitys herätti paljon kysymyksiä, joissa tuotiin esiin muun muassa huoli kuluttajien osaamisesta, kauppojen kuolemisesta ja palvelukulttuurin köyhtymisestä.

Jäsenten klubitapaamiset 12.9 ja 10.10. 2022

Vuosikokouksen jälkeen kuulimme Opetushallituksesta opetusneuvos Kristiina Kaiharin esityksen tämän päivän Historian ja yhteiskuntaopin opetuksesta ja opetussuunnitelmasta. Historian opetuksen tehtävänä on kehittää mm. oppilaiden historiatietoisuutta ja kulttuurien tuntemusta. Menneisyyttä koskevan tiedon avulla oppilaita ohjataan ymmärtämään nykyisyyttä ja siihen johtaneita asioita sekä pohtimaan tulevaisuuden valintoja. Hän kertoi esityksessään opetussuunnitelman sisällöstä.

Lokakuun kokouksessa aihe jatkui, mutta nyt käytännön näkökulmasta. Opettajat ovat opetussuunnitelmien toteuttajia. Historian ja yhteiskuntaopin lehtori, Pia Liimatainen kertoi esityksessään, miten koulussa opetetaan lähihistoriaa ja mitä oppikirjat kertovat. Hän kertoi miten ja millä opetusmenetelmillä on itse toteuttanut opetussuunnitelmaa opetuksessaan. Historia opiskelun ei tarvitse olla puuduttavaa kuuntelua vaan tutustumista historiaan esimerkiksi matkaamalla historiallisiin kohteisiin, tapaamalla ja haastattelemalla henkilöitä, joilla on historian tuntemusta- ja tietämystä tai liittyvät historiallisiin tapahtumiin. Myös erilaiset projektit ovat osa opetusta. Esityksen aikana saimme tutustua käytettäviin oppikirjoihin. Koulussa käytettävät oppikirjat ovat innostavia kerronnallisine teksteineen, jännittävine kuvituksineen ja houkuttelevat näin oppilaat mukaansa harjoittelemaan historian taitoja.
Esitys sai jäsenemme innostumaan niin, että toivoivat pääsevänsä uudelleen historian opiskeluun.

Brittityyliin

 

Kurkkuvoileipä ja teetä brittityyliin. Tilaisuuteen osallistui yli 70 innostunutta jäsentä ja heidän ystäviään.

Toimikausi aloitettiin Espoossa Kino Tapiolassa 15.9 järjestämällä iltapäiväohjelmaa sekä erikoisnäytöksellä DOWNTON ABBEY: UUSI AIKAKAUSI Ennen elokuvaa nautimme teetä kurkkuvoileipien kanssa aitoon brittityyliin, makeana palana macaron-leivoksien johdattelemana siirryimme elokuvan kansainvälisiin tunnelmiin.

Kino Tapiolan teatteripäällikkö Hannele Marjavaara kertoi Tapiolan alkuperäiseen suunnitelmaan kuuluneesta elokuvateatterista ja sen historiasta. Juontajana jäsenemme Eija Kult.

Jäsenemme Irma Taavitsainen johdatteli tilaisuuden pääpuhujan, ministeri Pertti Salolaisen lavalle. Hän valotti brittiläisen kulttuurin ja luokkayhteiskunnan taustoja.  Hänellä oli myös runsaasti ensikäden kokemusta ja tietoa Britanniasta.  Saimme kuulla hänen tulkintojaan ja näkemyksiään elokuvan aihepiiristä. Filmin jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuuden tuotto käytetään avustajakoirien pentujen hankintaan ja ”Wise nose” –projektiin.

Toimikausi 2022-2023 on alkanut perinteisesti vitjojen vaihdolla.

IW Helsinki Kallio-Berghäll klubin aloituskokous pidettiin 22.8.2022 Suomalaisella klubilla käymällä läpi edellisen vuoden keskeiset toiminnan ja talouden asiat. Presidentti Tuula Karhumäki luovutti vitjat seuraajalleen iloisin mielin sillä vastuullinen ja sitkeä työ Inner Wheelin hyväksi jatkuu klubissamme varmoissa käsissä yhdessä koko naisverkostomme, jäsenten, hallituksen ja ystävyysklubien kanssa. Kokouksemme jatkui uuden presidenttimme Ann-Marie Turtiaisen johdolla toiminta- ja taloussuunnitelman ja tulevien tapahtumien parissa. Me kurkotamme korkealle ja teemme ihmeitä!

Toimikausi 2021-2022 päättyy 13.6.2022 yhteiseen klubitapahtumaan Hiljaisella taiteilijakukkulalla

Aurinkoinen sää suosi meitä IW sisaria, kun kiertelimme Helsingin Hietaniemen taiteilijakukkulalla  ja kuuntelimme mielenkiintoista tarinaa suomalaisten taiteilijoiden elämästä IW sisaremme Aulikki Akaan-Penttilän kertomana. Upean esityksen ja kierroksen jälkeen tutustuimme Avustajakoira ry:n puheenjohtaja Pauli Ritolan johdolla avustajakoiriin. Saimme todeta, miten tärkeän päivittäisen avun ja turvan koirat antavat avustettavalleen niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Lopuksi nautimme maittavasta ruoasta ja yhdessäolosta Perhon ravintolassa. Kiitos kuluneesta toimintakaudesta ja hyvää kesää kaikille! Toivottelee presidentti Tuula Karhumäki ja koko hallituksen väki!

Klubikokous 9.5.2022

Klubikokouksessa esiintyi toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engart Juha Nurminen säätiöstä. Hän kertoi esityksessään Itämeren pelastamisesta ja siihen liittyvistä haasteista. Konkreettisten hanketöiden ohella, säätiö haluaa auttaa yhteiskuntaa ja ihmisiä toimimaan Itämeren parhaaksi. Esityksen jälkeen juhlistimme Pirkko Louhikkoa hänen 95 vuotis-päivänään ja nautimme yhdessäolosta. Arpajaiset toivat hetkellistä jännitystä tilaisuuteen. Kesäkassi löysi onnellisen voittajan.

 

Kuva:TK

Strategiapäivä Ravintola Talin kartanossa

Klubin nykyiset ja tulevat hallituksen jäsenet kokoontuivat viettämään yhteistä strategiailtapäivää 27.4.2022. Aluksi tutustuttiin toisiimme ja nautittiin buffeelounas.
Iltapäivän tavoitteena oli laatia toimintasuunnitelmaa tulevalle kaudelle ja miettiä hyväntekeväisyyskohteita ja toimintamalleja hyväntekeväisyysvarojen keräämiseksi. Edelleen klubin sydäntä lähellä ovat avustajakoirien hankintaan ja koulutukseen osallistuminen. Lisäksi päivien aikana pohdimme hallituksen jäsenten tehtäviä ja niiden jatkuvuuden varmistamista. Myös uusien jäsenten hankinta oli agendalla. (kuvat /Karhumäki)

Kallio-Berghäll klubilta merkittävä lahjoitus

5000 euron lahjoituksen vastaanotti FinFami Uusimaa ry:n toiminnanjohtaja Leif Berg. Lahjoitus käytetään lukio- ja yliopisto ikäisten nuorten mielenterveyden edistämiseen järjestämällä kaksi minäkuvakurssia nuorille. Millainen minä olen? Käsitys omasta itsestä ja suhteesta ympäröivään maailmaan kehittyy ja muuttuu koko elämän ajan, kun ihminen saa vuorovaikutuksessa muilta palautetta omasta toiminnastaan. Minäkuva voi olla toisinaan kielteinenkin tai vääristynyt, monista eri syistä (esim. vaikea elämän tilanne, erilaiset kriisit, uhat). Myönteinen minäkuva antaa eväät suhtautua elämään avoimesti ja rohkeasti.

Klubikokous 14.3.2022

Klubikokouksessa meillä oli ilo saada kuulla kasvatuspsykologian prosfessori Niina Junttilan esitys yksinäisyydestä ja ostraktismista yhteisöllisyyteen. Yksinäisyys on negatiivinen psyykkinen olotila, jossa ihminen kokee ahdistusta määrällisesti tai laadullisesti puutteellisista ihmissuhteista Yksinäisyys vrt. yksin oleminen. Yksinäisyys on suhteellisen riippumaton todellisista sosiaalisista verkostoista ja fyysisistä välimatkoista. Yksinäisyys on kokemuksena aina epämiellyttävä ja ahdistava toteaa Junttila esityksessään. Hän jatkaa- Ostrakismi on sulkemista ulkopuoliseksi, tekemistä näkymättömäksi, kuulumattomaksi ja merkityksettömäksi. Ostrakismi on huomaamatonta verrattuna fyysiseen tai verbaaliseen väkivaltaan, mutta sen vaikutukset voivat olla jopa voimakkaampia.

Niina Junttilan tutkimuksen keskiössä ovat lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalinen hyvinvointi, sukupolvittaiset siirtymät sekä palvelujärjestelmätarpeet. Erityisesti hän on kiinnostunut lasten, nuorten ja perheiden yksinäisyydestä ja ostrakismista sekä yksilö- että yhteisötason riskitekijänä.

Turun yliopiston kasvatuspsykologian professori Niina Junttilan avulla on etsitty keinoja, miten edetä, jos yksinäisyys vaivaa ” 1. Ole itsellesi armollinen. … 2. Mene ihmisten joukkoon. … 3. Katso silmiin, hymyile, ole läsnä …4. Harrasta. … 5. Hae apua…”

Vaalikokous 14.2.2022

Vaalikokouksessa valittiin toimikaudelle 2022-2023 uudet virkailijat: Presidentti Ann-Marie Turtiainen, varapresidentti Marja Anitta Pehkonen, past presidentti Tuula Karhumäki, rahastonhoitaja Sirkku Rahkola, klubimestari Pirkko Merilampi, jäsenet Karin Sirén, Eija Kult, Pirjo Hakala-Lahtinen, Sirkka Tourunen ja Irma Taavitsainen. Hallitus valtuutettiin päättämään sihteerin tehtävien hoitamisesta vaihtoehtoisesti myös ulkopuolisen vapaaehtoisen toimijan rekrytoimiseksi sekä päättämään verkkosivujen päivittäjän ja arkistovastaavan tehtävien hoitamisesta. Varsinaiseksi toiminnantarkastajaksi valittiin Leena Pöyhönen ja varatoiminnantarkastajaksi Kristina Burmeister. Lisäksi vaalikokous päätti esittää piiri 142 ry:n varapuheenjohtajaksi Tuula Karhumäkeä.

Klubikokous 13.12.2021

Vuoden viimeinen kokous vietettiin jouluisissa ja juhlavissa merkeissä. Meillä oli ilo osoittaa arvostusta kahdelle jäsenellemme Raija Kariolalle ja Pirjo Salakalle myöntämällä heille aktiivikunniajäsenyys. He ovat antanet merkittävän panoksen niin klubillemme hyväntekeväisyys-  kuin muulle toiminnalle sekä koko IW- toiminnalle.
Jäsenhankintamme on ollut aktiivista – ilolla toivotimme tervetulleeksi uudet jäsenemme.  Emerita plastiikkakirurgian professori ja Helsingin kaupungin varavaltuutettu Sirpa Asko-Seljavaara kertoi naisjohtajuudesta ja valtuutetun tehtävästään mielenkiintoisesti ja elävästi. Esityksen jälkeen nautimme maittavan jouluaterian ja toistemme seurasta. Arpajaisilla kasvatimme hyväntekeväisyys rahastoamme. 

Klubikokous 11.10.2021

Tänään saimme kuulla englantilaisen filologian (emerita) professori, Irma Taavitsaisen esityksen siitä mitä “kolmannella kotimaisella” viestitetään? -Englantia suomalaisten arkipäivässä. Miten englantia käytetään kielellisenä resurssina muiden rinnalla. Näemme mainoksia, opasteita, nimikylttejä, luemme pakkaustekstejä, ravintoloiden ruokalistoja, niihin ja niiden kieleen huomiota kiinnittämättä. Tällaisiin teksteihin englanti on asettunut suomen rinnalle itsestään selväksi elementiksi, toteaa Taavitsainen. Silmien ohi vilahtavat päivittäin sellaiset kuin take away, coffee shop, deli, bakery, wellness, fitness center, open, final sale… Miten edistää englannin kielen taitoja niin, että suomalaiset menestyvät kansainvälisessä kilpailussa, mutta samalla säilytämme oman kielen koko sivityskielen kirjon, hän kysyy.

Kuvia klubikokouksesta. Ilolla otimme vastaan uusia jäseniä.

Klubin vuosikokous 13.9.2021

Hallituksen kokouksen jälkeen puheenjohtaja Marja Suomela luotsasi klubimme vuosikokouksen. Kokouksessa päätettiin mm. edellisen toimikauden tilinpäätöksestä, meneillään olevan toimintakauden toimintasuunnitelmasta ja Klubikokous-päivistä sekä muusta ohjelmastamme. Löydät näistä tietoa ohjelma-sivultamme.
Vuosikokouksen jälkeen kuulimme Uudenmaan Järjestöjen sote-muutostuki järjestöasiantuntijan Anu Toijan EJY ry:stä esitystä siitä, miten järjestöt ovat ihmisen tukena sote-Suomessa ja miten järjestöjen roolit ja toimijaverkostot vakiinnutettaisiin hyvinvointialueiden ja kuntien kumppaneina.

Hallitus päätti kokouksessa myöntää aktiivikunniajäsenyyden (Honoured Active Badge  /Honoured Active Membership) kahdelle pitkäaikaiselle jäsenellemme, jotka ovat tehneet huomattavia palveluksia hyväntekeväisyys- ja yhdistystoimintatyössä Inner Wheelille.
Aktiivikunniajäsenyyden saivat Pirjo Salakka ja Raija Kariola.

Annalan huvilan puutarhaan tutustumassa

Klubimme ensimmäisessä tapahtumassa 30.8.2021 oli mukavasti jäseniä ystävineen tutustumassa Annalan huvilan puutarhaan, joka sijaitsee Helsingin syntysijoilla kaupungin toiseksi vanhimmassa puistossa. Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtajana ja Annalan huvilan ystävät-yhdistyksen puheenjohtajana työskennellyt Anu Ranta kertoi meille huvilan historiasta, muotopuutarhasta käytäväsomisteineen sekä pensas -ja kukkaistutuksineen, maisemapuistosta polkuineen ja nykyisestä toiminnasta. Puutarha kierroksen päätteeksi nautimme pientä purtavaa ja toistemme seurasta.

Vitjojen vaihtokokous

Klubin toimintakausi aloitettiin 19.8. 2021 pastpresidentti Pirjo Hakala-Lahtisen (kuvassa oikealla) johdolla. Vitjojen vaihdon jälkeen presidentti Tuula Karhumäki (kuvassa vasemmalla) jatkoi kokousta kertomalla tulevista suunnitelmista, verkkosivuista ja retkestä Annalan huvilaan. Kokouksessa käsiteltiin lisäksi edellisen toimintakauden tilinpäätöstä ja toimintakertomusta.

 

 

 

Vasemalla Tuula Karhumäki ja oikealla Pirjo Hakala-Lahtinen

Suomen Rally 26.-27.10.2019

Suomen Rallyyn Helsingissä osallistui noin 130 Inner Wheel -sisarta.  Kansallismuseon auditoriossa pidetyn kokouksen järjestelyistä vastasi Inner Wheel Helsinki Kallio-Berghäll klubi ry.

Päivien teema oli Iloitse ikääntymisestä! 

Piirien puheenjohtajat esittäytyivät ja kertoivat piirien toiminnastra.

Kansallinen edustaja ja Kansallisen Neuvoston presidentti Tuula Kareinen toi terveisiä kansainvälisistä Inner Wheel -kokouksista.

Eri alojen huippuasiantuntijat antoivat kuulijoille hyviä ohjeita itsestä huolen pitämisestä.

Asiantuntijaluentojen välillä taukojumpattiin vireyden ylläpitämiseksi

Asiantuntijaluentojen välillä taukojumpattiin vireyden ylläpitämiseksi.

Inner Wheel Rally 2019 iltajuhla Helsinki

Iltajuhlapaikka oli Biomedicum 1:n juhlatila Helsingissä. Lauantain illallinen nautittiin Biomedicumin juhlatilassa.  Iloisen tunnelman tilaisuuteen toi laulaja Mikael Konttinen yhdessä Tessa Virta Orkesterin kanssa.

Sunnuntain tähtiesiintyjiä olivat Wise Nose – Suomen hajuerittely ry:n ja Avustajakoirayhdistys ry:n koirat. Wise Nose -koirat ovat piirin hyväntekeväisyyskohde Koulutus Elämään Säätiön lisäksi.

Avustajakoirat esittäytyivät. Inner Wheel Helsinki Kallio-Berghäll klubi ry tukee Invalidiliiton avustajakoiria.

Kuvia Rally-tapahtumasta

Seuraava Rally pidetään vuonna 2022 Jyväskylässä.

MUISTOJA INNER WHEEL HELSINKI KALLIO-BERGHÄLL KLUBI ry 40 V. JUHLASTA

Juhlaa vietettiin keskiviikkona 24.10.2018 klo 18.00 kaikille tutussa paikassa, Helsingin Suomalaisella Klubilla. Ilta kului suunnilleen näin:
Aluksi oli lasillinen kuohuvaa ja tervetuliaissanat. Sitten kuulimme mitä taiteilija sai irti Suomalaisen Klubin uudesta huippuflyygelistä. Seuraavaksi nautimme savuporokeittoa ja viiniä. Pääruoaksi saimme kalaa ja jälkiruoaksi vadelmakakkua ja kahvia. Sitten päästettiin Pegasos vuoroon; kuulimme Sirkka-Liisa Rungon klubimme 20- vuotisjuhlaan kirjoittaman runon ”Tiu vuosia Inner Wheel” .
Protokollan mukainen juhlapuhe. Mukavaan seurusteluun on varattu riittävästi aikaa. Juhlaan saapui yli 30 jäsentä.

Suomi  Finland 100 vuotta

Suomi Finland 100 vuotta juhlistettiin  yhdessä ystävien kanssa 10.2.2017 Helsingin Suomalaisella klubilla. Juhlapuhujana oli ex-pääministeri Esko Aho. Musiikkiesityksestä ja taustamusiikista vastasi Tessa Virta orkestereineen.

Paljon positiivista palautetta saimme järjestämästämme  Suomi 100v juhlasta. Meitä IW-ladyja seuralaisineen oli tilaisuudessa kaikkiaan 74, Rotareita 14, toteaa Pirjo Salakka. Suomalainen Klubi yllätti meidät positiivisesti sekä erittäin maukkailla ja kauniisti lautaselle astelluilla illallisannoksilla että kaikella palvelullaan. -Karitsa oli suussa sulavan pehmeää ja kastike kerrassaan taivaallista! Ruoan lisäksi tarjoilu pelasi moitteettomasti, jopa loistavasti, Pirjo hehkuttaa. Kaiken kukkuraksi klubimestari huomaavaisesti videoi meille Esko Ahon puheen. Hienoa! Kiitos siitä! Puhe on nyt kaikkien teidän kuunneltavissa oheisen linkin kautta https://www.youtube.com/watch?v=waP0x2LUOyc. Kaija Keijolan mieleen puheesta jäi lause: –  ”Haihtuako pois vai raivata tie”. – Ihan hyvä oppi jokaiseen hetkeen.

Kuvia 100 vuotisjuhlasta, tunnelma oli iloista ja vapautunutta, muistelee Sirkku Rahkola.

OHJELMA

TERVETULOTOIVOTUKSET
Pirjo Salakka, Inner Wheel Helsinki Kallio-Berghäll ry
Tuomo Eloranta Kallion Rotaryklubi

JUHLAPUHE 
Ministeri Esko Aho

LAULUJA SUOMESTA
Tessa Virta ja Orkesteri

HYVÄNTEKEVÄISYYSKOHDE SUOMEN LASTEN SYÖPÄSÄÄTIÖSTÄ
Leena Pöyhönen Inner Wheel Kallio

TANSSIA  Tessa Virta Orkesteri