Avustajakoirien kuulumisia

InnerWheelin kummikoirat-kuulumisia

Ajankohtaista

Puheenjohtaja Pauli Ritola Avustajakoira-Assistenhund ry:stä kertoo: ”Avustajakoirien tulevaisuus on tällä hetkellä avoin, koska Eduskunnan oikeusasiamies teki vuonna 2020 esityksen STM;lle,  että avustajakoirat tulee rinnastaa opaskoiriin ja tämä tarkoittaa, että ne tulevat käyttäjälleen apuvälineiksi ja niiden hankinta- ja käyttökustannukset tulee korvata julkisen rahoituksen kautta. STM:n asettama työryhmä on jo vuoden 2021 aikana aloittanut uuden apuvälineasetuksen tekemisen ja siihen on sisällytetty opaskoirat ja avustajakoirat yhtenä osana. Nyt lisäksi vuoden 2023 alusta uudet hyvinvointialueet tulevat vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnasta / kustannuksista, joten avustajakoirat siirtyvät silloin hyvinvointialueiden määrittämän tahon korvattavaksi apuvälineeksi, joka tarkoittaa sitä, että niiden ostaminen koulutuksineen sekä ylläpitokustannukset tullaan korvaamaan kokonaisuudessaan julkisista varoista.”  Yhteistyö voi silti jatkua avustajakoirien hankkimiseksi ja kouluttamiseksi.

Muutamia videoita alla Oodi-koiran koulutustilanteista.

Avustajakoirista

Aina  koirien koulutus ei johda haluttuun lopputulokseen, mm. terveyssyiden takia Rusinan tilalle hankittiin Oodi-niminen koira. Myös Roki liian vilkkaan luonteensa takia on siirtynyt harrastekoiraksi hyvään kotiin.

Labradorinnoutaja Roki s. 06.12.2019. Roki on käyttäjällään jatkokoulutuksessa ja on menossa syksyn 2021 aikana käyttöönottotestiin käyttäjänsä kanssa. Roki työskentelee Nurmijärvellä.

Labradorinnoutaja Visa s.31.01.2020. Visa on alkukoulutuksen saanut ja menossa käyttöönottotestiin syksyn 2021 aikana. Visa on ollut jo työtehtäviä harjoittelemassa vuoden 2021 alkupuolella, mutta voi olla, että Visalle joudutaan etsimään uusi käyttäjä vielä tämän vuoden aikana. 

Labradorinnoutaja Lume s.12.01.2021 on kouluttajalla alkukoulutuksessa, Lume on kotoisin Puolalaisesta kennelistä ja tullut suomeen 03.2021 ja rekisteröity tuontikoirana Kennelliittoon. Lume tuli InnerWheelin kummikoira Huikean tilalle tullut, koska Huikealla todettiin terveystarkastuksen röntgenkuvissa nivelrikko, joka oli este sen soveltumisessa avustajakoiraksi. 

Labradorinnoutajan uusi pentu nimi on Rusina, joka on syntynyt 06.2021 on tulossa Varma koiran tilalle, joka oli InnerWheelin hankkima koira, mutta luonteensa vuoksi ei soveltunut avustajakoiran työtehtäviin, syynä arkuus, joka aiheutti aggressioita muita koiria kohtaan. Varma koira myytiin hyvään kotiin Etelä-Suomeen ja siitä saatu raha on käytetty uuden kummikoiran hankintaan. Kouluttajan raportti ja kuva liitteenä

Kouluttaja Maria Aaltonen kertoo raportissaan: ”Visasta on kasvanut komea ja kookas labradori nuorukainen. Työliivit päällä Visa on hyvin hillitty ja hyvän maltin omaava kaveri, joka työskentelee keskittyneesti. Ainakin lähes poikkeuksetta, nuoren koiran tapaa toisinaan pieniä lipsahduksia voi vielä tulla, mutta se kuuluu tässä vaiheessa asiaan. Visan yksi vahvuuksista on ehdottomasti loistava rauhoittumiskyky. Vapaalla se rakastaa juosta koirakaveriensa kanssa pelloilla ja metsissä ja silloin vauhtia todella riittää!”

Kouluttaja Maria Aaltonen kertoo raportissaan: ”Rusina on 7 viikkoa vanha ja avustajakoiraopintojensa aivan alkutaipaleella. Rusina on päässyt tutustumaan automatkustamiseen, perheemme muihin koiriin, kissoihin ja kanoihin sekä vieraisiin ihmisiin. Varsinainen koulutuskin on jo aloitettu ja ensimmäisiä harjoiteltavia taitoja ovat luokse tuleminen ja luopuminen. Rusina vaikuttaa melko rauhalliselta ja tasaiselta kaverilta vaikka toisinaan pentumaiseen tapaan menoa ja meteliäkin riittää.”

Aputassut Huikee ja Lume Kouluttaja Eläintenkouluttaja AT Nina Jäntti Lappeenrannasta kertoo

Aputassu labradori narttu Huikee jäi pois koulutuksesta 8kk ikäisenä. Koiralla oli asfaltilla liikkuessa erikoinen tapa liikkua, jättäytyi herkästi kouluttajan reippaammasta vauhdista taakse ja innostus puuttui. Ortopedin tutkimuksissa ja ct-kuvista selvisi että kyseessä on labradorille tyypillinen kyynärpäiden kasvuhäiriö. Molemmissa kyynärpäissä todettiin irtopalat (OCD) sekä kohtalainen nivelrikko. Mahdollisesta leikkaushoidosta riippumatta olisi ennuste ollut varauksellinen.

Huikee jäi kouluttajalle ja on keskittynyt nenätyöskentelyyn sekä suoritti käyttäytymiskokeen (BH) kesällä 2021 hyväksytysti. Pärjää kotikoirana hyvin kun liikunta tapahtuu pääosin pehmeällä alustalla. Huikeen luonne on puhdasta kultaa.

Huikeen tilalle tuli Puolasta maaliskuussa 2021 uusi vahvistus, labradori narttu Lume. Lume, tällä hetkellä ikää noin 8kk, on oppivainen, ahne, energinen ja erittäin taitava nenänkäyttäjä.

Lumen haasteena on ollut alusta asti varauksellinen suhtautuminen vieraisiin ihmisiin. Tilanne ei helpottanut merkittävästi 4kk ikään mennessä jonka vuoksi Huikee sai uuden tehtävän. Lume kulki kaupungilla ja matkoilla Huikeen seurassa noin 1kk ajan. Tällä oli merkittävä vaikutus Lumen rohkaistumiseen, mallioppiminen on tehokas tapa oppia.

Nykyisin Lume kulkee jo melko rennosti ihmisvilinässä, käy omaehtoisesti haistelemassa vieraita ihmisiä ja kykenee suorittamaan ja keskittymään tehtäviin ihmisistä huolimatta. Varautuneisuus näkyy enää tilanteissä joissa ihmiset kohdistavat huomion suoraan koiraa kohti. Näissäkään tilanteissa ei osoita aggressiivisuutta, ainoastaan voimakasta alistumista.

Lumen kanssa olemme keskittyneet sosiaalistaminen ja erilaisten kokemusten kartoittamiseen pitkän kaavan kautta. Peruskäskyt kuten vierellä kulkeminen, sivulle tulo, istuminen, maahanmeno ja luoksetulo sujuvat ympäristöstä riippumatta. Syksyn ja talven ohjelmassa on tavaroiden nostamista, noudon opettelua sekä laatikoiden ja ovien sulkemista ja avaamista.

Liisa Syrjäkorpi ja Roki

Roki tuli tuomaan vauhtia elämääni helmikuussa 2021, 1 v 2 kk ikäisenä. Edellisen avustajakoirani menetyksen ylläpitämälle alavireisyydelle ei yksinkertaisesti jäänyt tilaa kun Rokkari saapui taloon. Siitä alkoi meidän yhteinen taival, päämääränä kouluttaa Roki yhteistyönä Marian ja Hannelen kanssa avustajakoiraksi Marian tekemän hyvän alkutyön pohjalta.

Roki osoittautui hyvin pian, vauhdikkuudestaan huolimatta, keskittymiskykyiseksi oppilaaksi. Hyvin pienillä toistoilla se ymmärtää, mitä sen halutaan oppivan. Aamulla Roki tuo minulle eteisestä kengät ja ulkoiltuamme ottaa ne pois. Kylmemmillä keleillä vetää ulkoilun jälkeen ulkoiluhousut minulta jaloista. Puhelimen etsiminen tarvittaessa on myös erittäin tärkeä Rokin tehtävä yksin kotona ollessani.


Meidän päivät alkavat reippaalla 3-5 km sähkömopo lenkillä, jotka tuovat valtavasti positiivista energiaa päiviimme. Roki seuraa vieressäni, tiivistä kontaktia minuun pitäen, jättäen omaan arvoonsa vaikeatkin koiran ohitukset ja fasaanien puskasta pyrähdykset. Pellon reunassa vapautan Rokin sinkoilemaan pellolle ja pillin vihellyksestä se saapuu salamana taas vierelleni jatkamaan matkaa, tiivistä kontaktia pitäen. Mitä enemmän ohitettavat koirat räyhäävät tai muuten hakevat kontaktia työskentelevään Rokiin, sen ylpeämmin Roki ne ohittaa. Kesät mökkeilemme järven rannalla, missä Roki saa lomailla ja hoitaa kuntoaan uimalla. 


Kauppareissuilla meillä on vielä vähän opeteltavaa, mutta eiköhän nekin ala sujua, jonka jälkeen alammekin jo miettiä käyttöönotto kokeeseen osallistumista.

Tämä melko erikoisella huumorilla varustettu aputassu oppilaani tuottaa minulle valtavasti iloa ja valoa päiviini ja olen valtavan kiitollinen saatuani Rokin elämääni. Se on nimensä mukaisesti One and Only.