Järvenpää – Historia

Järvenpää  IW klubin  ja Suomen IW toiminnan historiaa

Suomen ensimmäisen, Järvenpään klubin Charterkirja allekirjoitettiin  1.7.1958 Englannissa.  Charterjuhlia vietettiin ravintola Klaus Kurjessa Helsingissä 25.10. samana vuonna.  Ruotsin Inner Wheelin piiripresidentti Ines Trotzig luovutti klubin charterkirjan. Klubin ensimmäinen presidentti Eva Laine-Ylijoki muisteli tilaisuutta ” olimme näille ulkomaisille vierailemme suuresti kiitollisia heidän saapumisestaan  juhlaamme. Nämä sydämelliset ihmiset tavattuamme ymmärsimme, ettei Inner Wheel ole Utopiaa vaan sen aatteen löytäminen on mahdollista”.

IW-aatteen Suomeen toi järvenpääläinen Gunnel Varpio, joka oli tutustunut siihen entisessä kotimaassaan Ruotsissa. Aikaisemmin ”Rotarien rouvina” tunnettu rouvayhdistys innostui ajatuksesta perustaa oma klubi ja liittyä kansainväliseen IW-liikkeeseen. Tuohon aikaan maailmalla oli noin 800 klubia ja Ruotsissakin jo 30.

.Järvenpää IW klubi toimi 14 vuotta Suomen ainoana  IW klubina ja sen toimintaan kuului alkuaikoina IW aatteen levittäminen . Maarianhaminaan perustettiin vuonna 1970 IE klubi, joka kuitenkin liittyi Ruotsin piiriin. Järvenpää jälkeen seuraavat Suomeen liittyvät perustettiin Espooseen , Nurmijärvelle j Taivalkoskelle.

Aluaikoina kokoukset pidetiin jäsenten kodeissa. Kokouksissa oli paljon musiikkiesityksiä, yhteilaulua ja lausuntaa. Sittemmin jäenmäärän kasvaessa kokouksia ryhdyttiin pitämään ravintoloiden kokoutiloissa ja jujlkisissa tiloissa mm Järvenpäätalossa. kokoukset saivat kokousmaisemma luonteen. Kokouksia pidettiin kuitenkin edelleen myös kodeissa, joissa kodinomainen ilmapiiri oli leppoisampi ja viihtyisämpi.

Perustajäsen Magdaleena Hortanainen on taitelijana suunnitellut pitkään käytössä olleiden korttien ja adressien kultaiset ruusut.  Presidenttikautenaan 1965-66  hän oli myös laatimassa ensimmäisiä IW sääntöjä. Toinen perustajajäsen Angneta Cooper toi  terveisinä Englannista tuoreita IW uutisia.  Nämä pitkään toimineet aktiivijäsenet ovat luoneet vahvan perustan ei ainoastaan Järvenpään klubille vaan myös koko Suomen IW-toiminnalle.

Järvenpään klubi vietti hauskat ja lämminhenkiset 60 vuotisjuhlat 23.10.2018 Järvenpään Paatelassa suuren vierasjoukon kanssa