Inner Wheel Woman for Europe 6 Bulgariassa.18-19. lokakuuta

Tervehdys maailman tuulista!

Woman for Europe 6 oli osanottajia 14 eri maasta. Turkista oli 10 osanottajan joukko, kaikki kielitaidottomia. Monet bulgarialaisetkaan eivät puhu englantia. Tätä konferenssia voisi hyvin luonnehtia tanssivaksi konferenssiksi. Bulgarian valinta yhdessäolon helpottamiseksi oli tanssi. Sen kieli on kansainvälinen. Tietysti kokousten ajan käytössä oli tulkkaus.  Paikalla oli maan 21 klubista edustajia 19 klubin puolesta ja 100 hengen sali oli täynnä. Maassa arvostetaan Inner Wheeliä Aivan eri tavoin kuin meillä. Varnan Pormestari lausui tervehdyksensä, rotarigovernori oli paikalla ja lehdistö kuvasi ahkerasti. Valitettavasti presidenttimme Abha Gupta oli, Australiassa kokouksissa, mutta paikalla oli nykyinen varapresidentti Charlotte de Vos. Kokouksen esitykset tulevat nettisivuille, mutta minä en niitä vielä saanut esiin. Annan teille siis vain päällisin puolin kuvan kokemuksesta.

Suomen osuus oli kertoa Hanasaaren tuloksista ja Life educationista eli Koulutuselämään työstä. Hannele Karhunen hoiti kotoisen konferenssimme tiedottamisen ja Pirkolle sai tilaisuuden puhua rakkaasta, lasten ja nuorten  koulutuksesta. Kokous antoi minulle innostusta ja innoitusta. Näin konkreettisesti, miten erilaisia maita Euroopan sisällä on. Egypti ja Turkki olivat äärilaitaa. Huomatkaa, että ensimmäisen kerran Eurooppalaisten konferenssi on houkutellut paikalle Brittiedustajan.

Jotta pääsisi sisään Bulgarian nuoren Inner Wheelin ajatusmaailmaan piti olla vauhdissa mukana. Ja käyttää omia aivojaan. Erilaisuus ja toiminnan monimuotoisuus oli mukaansatempaavaa, mutta mikä sikäläisessä yhteiskunnassa on luonnollista ja toimivaa, saattaa meillä rikkoa monia säännöksiä ja lakeja. Siitä huolimatta oli riemullista toimia out of the box tai kokonaan ilman laatikon reunoja, rajaamatta ajattelumalleja meillä totuttujen kaavojen mukaisiksi. Yhteiskunnan palvelut ovat vajavaisia ja heikosti järjestettyjä sekä korruptoituneita alimmista asteista presidenttitasoon asti.
Iltaohjelma sai myös harjoittamaan ns. Hetkessä elämistä. Piti vaan heittäytyä mukaan ja nauttia tanssin antamasta vapauden tunteesta. Se sitten kostautui kahden tanssi illan jälkeen polvien jäykkyytenä. Innostusta antoi se, että yhdessä naisporukassa tanssiminen oli jotain sellaista, jota ei ole tehnyt ennen, ainakaan näillä vuosikymmenillä ja arvattavasti brittikulttuuriin tanssi ei soveltunut. Phyllisillä olisi kuitenkin ollut oma tanssittaja mukana olihan hän matkalla miehensä kanssa.
Epävarmuudensietokykyä tuli koeteltua joka päivä, sillä annetut ajat eivät tarkoittaneet mitään, yhteydenpito ja informaation kulku oli jätetty yhden henkilön varaan. Hän oli Nelly Bratoava, joka oli kutsunut Hannelen ja minut pitämään esityksemme kokouksessa. Koska hänellä toden totta oli tekemistä ulkomaalaisten vieraidensa kanssa, päätimme hoitaa itsenäisesti maanantain vaeltamalla kahdestaan Varnan kaduilla ja puistoissa.
Kun heittäydyimme tietämättömiksi ja vain kuljeksimaan, saimme imettyä itseemme jo koetut asiat ja jäsensimme  niitä kaikessa rauhassa uudeksi luovaksi kokonaisuudeksi. Sillä itsestään selvää on, että meiltä täällä pohjoisessa Ruotsi, Norja ja Suomi mukaanlukien, on innostus jäätynyt, olemme urautuneet tuttuun ja turvalliseen ja uskomme vanhoihin ismeihin. Keski-Euroopassa joudutaan tukemaan oman maan sosiaalipalveluja erilaisin avustusohjelmin ja tehdään paljon tukityötä omassa maassa. Egypti, Jordan ja Turkki ovat luoneet aivan uusia yhteyksiä paikallisten sairaaloiden, hoitohenkilökunnan ja Inner Wheelin järjestämien rahankeräystapahtumien yhteistyönä. Meillä luotetaan yhteiskunnan ja kuntatalouden hoitavan kaikki ongelmat.
Lisäksi me lähdemme hyvin usein merta edemmäs kalaan, kun euro Afrikassa antaa enemmän apua kuin euro kotimaassa.
Jasmine Sery tuli Reunionin saarelta ja kertoi heidän avustuskohteestaan Madagaskarilla. Siellä asuu 23 miljoonaa ihmistä, joista 80 % elää toimeentulorajan alapuolella. Reunionin IW auttaa keräämällä koulutarvikkeita, vaatteita ja ruokaa heille. Erityisesti Jasmine painotti projektien jatkuvuutta ja seurantaa. Meidän ei pidä vain antaa rahoja jonkun tahon huomaan vaan meillä tulee olla pitkän tähtäyksen suunnitelma, johon projektiseuranta kuuluu osana Inner Wheelin työtä.
Turkissa on syntynyt useita ekoprojekteja mm. Terveysjuomien, viinin, tomaattien ja oliivin viljelyn ympärille. Erityishuomiota on kohdistettu naisten ja tyttöjen koulutukseen. Meillä Koulus Elämään käy läpi terveellistä ruokavaliota ja ravinnon monipuolisuutta, joten olemme olleet edelläkävijöitä vaikuttamalla koulutuksen kautta kulutustottumuksiin lapsesta lähtien.
Hanasaaren konferenssin innoittamina oli syntynyt myös kierrätysprojekteja, joiden kautta oli hankittu apuvälineitä vammaisille lapsille. Siitä olin todella iloinen ja kiitollinen. Ja jotta tästä konferenssista olisi tulosta jatkossakin, olen kirjoittanut muistiin vaikutelmani teille jaettavaksi. Uskon vahvasti, että sharing is caring. Kokemusten jakaminen on välittämistä. Lisäksi se on välttämätöntä uusien ideoiden syntymiselle.

Pirkko Kiikka