Antoisa Intercity-ilta suurlähettiläs Marjatta Rasin kanssa

Espoo-Tapiola IW-klubin järjestämä Intercity-tilaisuus kokosi viisikymmentä osallistujaa Suomalaiselle Klubille keskiviikkona 15.10.2014.

WP_20141015_18_08_43_Pro

Kiitos runsaasta osallistujamäärästä kuulunee mielenkiintoiselle puhujallemme, suurlähettiläs Marjatta Rasille, joka avasi meille kokemuksiaan pitkän ulkoasiainhallinnon uransa eri vaiheista, erityisesti YK:n vuosistaan.

WP_20141015_19_20_59_Pro

Hän kertoi miten YK:ssa aluksi täytyi oppia, mitä sudenkuoppia milloinkin kätkeytyi erilaisten kauniilta kuulostavien päätöslauselma-lauseiden taakse. Valmisteluvaiheessa oli oltava tarkkana, että sai oman maan kannalta tärkeät lauseet mukaan lauselmaesitykseen. Verkottuminen oli tärkeätä, että sai tukea omille esityksilleen ja vastaavasti antoi tukea toisille tärkeille lause-esityksille.

Ihmisoikeudet, tasa-arvoasiat ja naisten asema olivat hänen työssään keskeisellä sijalla. Toisinaan joutui toteamaan, että asiat eivät päätöksistä huolimatta etene. Ratifioituja ihmisoikeussopimuksia ei toimeenpanna tai noudateta kaikissa maissa, kertoi Marjatta Rasi. Tasa-arvoasiat tahtoivat sekoittua muuhun politiikkaan. Turvallisuusneuvoston päätöslauselma ”Naiset, rauha ja turvallisuus” on hieno päätöslauselma, joka on jäänyt juhlapuheeksi. Esimerkiksi Syyriaa ja Ukrainaa koskeviin neuvotteluihin ei osallistunut yhtään naista.

Marjatta Rasi kertoi YK:n päätöksenteon haasteista. Usein YK:ta moititaan hampaattomuudesta, ja totta on että pysyvien turvallisuusneuvoston jäsenten veto-oikeus lamaannuttaa päätöksentekoa. Hän muistutti että monet YK:n erityisjärjestöt, kuten UNICEF (lasten rahasto), UNDP (kehitysohjelma) ja UNFPA (väestörahasto) tekevät hienoa työtä. YK:n varat kehitystyöhön ovat varsin rajalliset. Varsinaiset kehitysvarat tulevat Maailmanpankilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta.

Suomessa kritisoidaan usein kehitystyötä. Marjatta Rasi muistutti, että myös pohjoisen Suomen tienrakennusta rahoitettiin Maailmanpankista ja UNICEF on auttanut Suomenkin lapsia. Hän totesi, että jokaisen suomalaisen olisi hyvä asua jonkin aikaa kehitysmaassa, että ymmärtäisi, miten hyvin meillä asiat ovat.

Naisten Pankki lähti liikkeelle, kun Marjatta Rasi vieraili naisryhmän kanssa Liberiassa ja he näkivät, mitä sota voi maalle tehdä. Kotimatkalla he miettivät miten voisivat auttaa, ja siitä syntyi Naisten Pankki. Marjatta Rasi kertoi, että kun naisia tuetaan mikroyrittäjyyteen, se vaikuttaa koko kylään. Kylät ovat siistimpiä ja lapset terveempiä. Naisille on kunnia-asia maksaa saamansa laina takaisin. Mikroluototus on hieno malli, kun korot ovat kohdallaan, hän totesi.

Kysymykseen, mitä Inner Wheel voisi tehdä Suomessa ja ulkomailla hän vastasi, että kehitysmaiden auttaminen on tärkeätä. Mutta kannattaa fokusoitua. Valita tietyt asiat ja maat joihin keskitytään – ei yritetä parantaa koko maailmaa. Mielenkiintoinen ja avarakatseinen esitys antoi ajateltavaa pitkäksi aikaa.

WP_20141015_18_43_57_Pro

Marjatta Rasin esityksen jälkeen IIW:n hallituksen jäsen Hannele Karhunen ja piiripuheenjohtaja Elsi Torn toivat terveisensä Intercity-tilaisuuden osallistujille.

Hannele Karhunen toi Intercity-iltaan terveisiä kansainvälisen hallituksen kokouksesta. Hän muistutti vuoden teemasta ”Light the Path – valaise polkua”, joka sisältää viisi alateemaa liittyen naisten asemaan, hyvään terveyteen, lasten tulevaisuuteen, nuorison koulutukseen ja puhtaaseen, vihreään ympäristöön. Hän kertoi, että IIW:n presidentti Abha Gupta on kiinnostunut Suomesta ja vierailee Suomessa todennäköisesti 12.- 15.4.2015. Koulutus elämään – toimintaa ja Hanasaaren Women for Europe 5-konferenssin tuloksia esiteltiin Manchesterissä IIW:n hallitukselle.  Konferenssisarja saa jatkoa ensi viikolla, kun Women for Europe 6 järjestetään Varnassa, Bulgariassa.

Kansainvälinen Inner Wheel osallistuu tarkkailijana useisiin asiantuntijaelimiin. Tarkkailijat tuovat tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja YK:n työryhmistä Inner Wheelille, joista nostetaan vuosittaiset IIW-teemat, Hannele Karhunen kertoi. Hän kehotti meitä rohkeaan toimintaan ja kertoi esimerkin Italiasta, jossa 2000 Inner Wheel –sisarta matkusti Vatikaaniin tapaamaan Paavia, keskustellakseen toimenpiteistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Piiripuheenjohtaja Elsi Torn kiitti tervehdyksessään Espoo-Tapiola IW-klubia rohkeudesta Intercity-tilaisuuden järjestämisessä. Hän kiitti myös Tuusulan klubia juhlavuoden kunniaksi järjestetystä  hienosta konsertista Keravalla alkukuusta.

Elsi Torn kertoi, että tänä vuonna IW-päivän konsertti soi Riihimäen kirkossa. Esiintyjäkaartiin kuuluvat Tommi Hakala, Juha ja Laura Riihimäki sekä Ville Urponen. Konsertin liput maksavat 30 euroa ja tuotto menee naisten ja lasten auttamiseen Naisten Pankin kautta. Lisäksi Studio Pasilan uuden Pikavoitto –näytelmän koko (300 paikkaa)  esitys 23.4.2015 on varattu yhdessä Rotarien kanssa. Tuotto ohjataan Itämeren suojeluun. Hän muistutti myös jo vakiintuneiden kohteiden, Koulutus elämään –säätiön sekä huumekoirien tukemisen tärkeydestä. Lopuks Elsi Torn pyysi, ettemme unohtaisi sitä, ettei kaikki apu ole rahallista apua. Se voi olla myös pienimuotoista ja  lähellä tehtävää. Jokaisella meistä voi avun tarvitsija asua ihan naapurissa ja apu voi olla esimerkiksi kohtaamista ja kuulemista, 15 min keskustelua päivässä.  Inner Wheel toiminta on ystävyyttä ja auttamista, kansallisesti ja kansainvälisesti.

WP_20141015_20_33_36_Pro

Espoo-Tapiolan IW-klubi haluaa kiittää sisariaan Eira-Kluuvin, Espoon, Helsingin, Hämeenlinnan, Järvenpään, Kallion, Kanta-Espoon, Keravan, Nurmijärven, Riihimäen, Tuusulan ja Vantaan IW-klubeista. Arvostamme sitä, että tulitte syksyisenä iltana eri puolilta Etelä-Suomea kuulemaan suurlähettiläs Marjatta Rasia ja viettämään yhteistä iltaa kanssamme. Sydämellinen kiitos onnistuneesta illasta kuuluu teille kaikille!